В обектива

НАТО се тревожи за ситуацията в Нагорни Карабах


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази загриженост от продължаващото насилие в района на Нагорни Карабах, където напрежението ескалира в края на миналата седмица.

Столтенберг днес се срещна с арменския президент Серж Саркисян, за да обсъдят актуални проблеми от сферата на сигурността и партньорството между Алианса и Ереван.

Генералният секретар благодари на Армения за приноса ѝ към мисиите на НАТО в Афганистан и Косово и подчерта, че Алиансът се ангажира да продължи работата си с Армения и други партньори.

„Важно е да се избегне ескалация на напрежението, защото няма военно решение на този конфликт“, заяви по време на срещата Столтенберг. Той заяви, че НАТО ще продължи да настоява двете страни от конфликта — Армения и Азербайджан — да се върнат на масата за преговори и да работят за намиране на мирно решение на конфликта в Нагорни Карабах.

НАТО подкрепя процеса на Минската група за възобновяване на мирния диалог“, подчерта Столтенберг по време на срещата си със Саркисян, която се проведе в Брюксел….