В обектива

Сирийската армия навлезе в Палмира


Сирийската армия навлезе в древния град Палмира след ожесточени сблъсъци с джихадистката групировка „Ислямска държава“, съобщиха от Сирийската обсерватория за правата на човека.

Въоръжените сили на сирийския режим са навлезли в западната част от града и са установили контрол върху част от района. Боевете не спират. Бойците на „Ислямска държава“ стрелят по силите на режима. Операцията на сирийската армия продължава.

От седмици тя се опитва да достигне древния град. Руските военновъздушни сили оказаха подкрепа на силите, припомнят световните агенции. Джихадистите установиха контрол над града през месец март 2015 година и започнаха да унищожават част от културното му наследство.

През 2015 година екстремистите взривиха храма на Баал-Шашин – включен в списъка на ЮНЕСКО. Дни по-рано пък бе съобщено, че „Ислямска държава“ е разрушила манастир в централната сирийска провинция Хомс. Джихадистите са използвали булдозери, за да сринат манастира „Мар Елиан“, датиращ от пети век.

Културното богатство на Сирия е свързано с географското положение на страната. В продължение на четири хилядолетия на това място се кръстосват влиянията на шумери, вавилонци, египтяни, асирийци, хети, перси, гърци и римляни. Архитектоничният символ на това средище на култури е град Палмира, в който различните строителни елементи са смесени в един уникален стил….