В обектива

ЕК с нови мерки за миграцията


След като по време на проведената на 3 февруари 2017 г. среща на високо равнище в Малта бе подчертана необходимостта от преразглеждане на политиката на ЕС в областта на връщането, днес Комисията представи обновен план за действие на ЕС в областта на връщането и направи на държавите членки препоръки относно това как да се направят процедурите за връщане по-ефективни.

Това се посочва в официално съобщение на Комисията.

Предложените от Комисията мерки се състоят от практически действия, които могат да имат незабавен ефект. Те са съсредоточени върху премахване на „вратичките“ и прилагането на съществуващите правила със строгостта и реализма, необходими, за да се гарантират резултатите от тях на практика, в съответствие с изискванията в областта на основните права.

Първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс заяви: „Работим усилено за партньорства с държавите на произход и транзитните държави. За постигането на успех в това, сега е моментът да подобрим вътрешните ни процедури и да гарантираме, че всички лица, които не се нуждаят от международна закрила, биват върнати по хуманен начин и своевременно. Желаем да продължаваме да предоставяме помощ на лица, нуждаещи се от международна закрила. Наш дълг пред тях, пред нашите партньори извън ЕС и пред нашите граждани е да можем ясно да заявим: ще помогнем на наистина нуждаещите се, но останалите ще бъдат върнати.“

Комисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Ди…