В обектива

ЕС и САЩ натискат Македония


ЕС и САЩ разкритикуваха президента на Македония Герорге Иванов за отказа му да позволи на социалдемократите да съставят ново правителство, съобщи „Free Europe”.

Лидерът на социалдемократите Зоран Заев успя да събере достатъчно гласове за оформянето на правителство. Той постигна договорка с най-големите албански партии в страната. Това обаче предизвика протести, заради опасения, че една от договореностите е албанският да стане втори официален език в страната.

За това и в сряда Иванов отказа да даде мандат на Заев.

„Поисках от президента да преразгледа решението в полза на гражданите. Трябва да намалим скалата на разговори. Иначе рискуваме етнически конфликт, който никой не иска“, заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини. Вчера тя имаше среща с Иванов в Скопие.

Подобно мнение има и американският посланик в Македония – Джес Бейли.

„Ние гледаме на Македония като на наш партньор и приятел, като не искаме да се месим в нейния суверенитет. Все пак настояваме президентът Иванов да промени решението си. Настояваме съседите на страната да упражнят сдържаност и да покажат конструктивно отношение в този момент на политическа чувствителност в страната“, заяви Бейли.

В същото време Русия разкритикува Запада, че се опитва да наложи проалбанско правителство в Македония. Изборите в страната бяха спечелени от ВМРО – ДПМНЕ, но партията не събра достатъчно подкрепа за правителство….