В обектива

Пуйки обикаля в ритуален танц около мъртва котка? (ВИДЕО)


Странно видео на пуйки, обикалящи в кръг около тялото на мъртва котка, се превърна в сензация сред интернет потребителите, след като бе публикувано в Туитър в четвъртък, пише сайтът The Verge.

„Това е най-лудото нещо, което някога съм виждал“, казва човекът, публикувал видеото в социалната мрежа.

Но защо тези птици правят това?

Според Алън Кракауер, биолог в Университета Дейвис, Калифорния, който изучава поведението на птиците, „те най-вероятно показват т. нар. „хищнически подход“. Той обяснява, че понякога, животните, които се намират по-ниско в хранителната верига, започват да се държат като хищници, за да се спасят и да не се превърнат в нечий обяд или вечеря. Подобно поведение може да се разглежда като рисковано, но всъщност има голяма вероятност да помогне на жертвата. Имитирайки поведението на хищниците, животните всъщност се опитват да подплашат нападателя. Освен това, приемайки подобно поведение, животните имат възможността да определят каква е заплахата и да предупредят другите животни.

Същото предполага и професор Ричард Бухолц, биолог от Университета на Мисисипи.

Странното в случая е, че пуйките всъщност обикалят около мъртъв хищник, който със сигурност не представлява заплаха за тях. Освен това пуйките обикновено не ядат мъртви животни, така че със сигурност не става дума за някакъв странен ритуален танц преди хранене.

„Това поведение не е необичайно за пуйките. Тези птици често практикуват този танц в кръг, следвайк…