Бизнес и Политика

Седларски: Нужна е предвидима среда за бизнеса


„От решаващо значение е в най-близко бъдеще да се осигури предвидима бизнес среда и правна сигурност за икономическите оператори.“ Това заяви икономическият министър Теодор Седларски по време на обсъждането на точка първа от дневния ред на срещата по повод оспорването в СТО на сегашното законодателство на ЕС.

Министърът на икономиката Теодор Седларски участва в заседанието на Съвета по външни работи /Търговия/ на ЕС, което се проведе на 2 и 3 март т.г. в гр. Валета, Малта. Това беше първата неформална среща на министрите, на която беше обсъдена новата антидъмпингова методология на ЕС. “Новото антидъмпингово законодателство на ЕС трябва да осигури правна сигурност и ефективна защита на европейската индустрия.“ – заяви малтийският министър на икономиката, инвестициите и малкия бизнес Кристиян Кордона при откриването на министерския форум. По време на заседанието бяха обсъдени новата антидъмпингова методология на ЕС; актуалният дневен ред на Световната търговска организация /СТО/ и подготовката на 11-тата министерска конференция на организацията през месец декември т.г., както и многостранният инвестиционен съд.

Позицията на България, изразена от министър Седларски беше, че страната ни подкрепя предложението на ЕК за прилагане на нова, различна от стандартната антидъмпингова методология в случаи на съществени изкривявания на пазарите на трети страни. Новата методология трябва да осигури съизмерима на досегашната ефективност на защита и да мини…