В обектива

Военните машини на Леонардо да Винчи


Роден в тосканския град Винчи през 1452 година, Леонардо да Винчи е едно от най-великите имена на Ренесанса. Геният на невероятния художник се простира далеч отвъд невероятните му картини и произведения на изкуството. Знаменитият италианец е архитект, инженер и учен.

Незаконният син на местен нотариус и селянка загатва талантите си още в ранна детска възраст и на 14-годишна възраст заминава за Флоренция, където започва да учи художническото дело в ателието на именития живописец Андреа дел Верокио.

Години по-късно, вече изградил репутация, Леонардо заживява в Милано, където през 1499-а нахлуват френските войски. Това го кара да напусне града и да се установи във Венеция, където започва работа като военен инженер, разработвайки начини за защита на мястото от морско нападение.

Въпреки че вече е известен художник, тези времена са трудни за Да Винчи и той не имал голяма възможност да откаже платена работа. Така, въпреки философията си на пацифист, той се намесва и във военното дело.

Хвърляйки поглед върху някои от разработките му, съвременният човек ясно може да види, че геният на Да Винчи е изпреварил времето си с векове напред…

Танкът на Да Винчи

Бронираната кола на Да Винчи е предшественикът на модерния танк. Била е проектирана да се движи във всяка една посока, пренасяйки голямо количество тежки оръжия. Освен това, тя е била предназначена за сплашване и разпръсване на противниковите войски. Леонардо е бил добре запознат с психологията на битката и е знаел, …