В обектива

Забележителни и малко известни факти за Втората световна война


Втората световна война е най-кървавият конфликт в човешката история. В продължение на шест години светът воюва, а милиони са убити и ранени. Има забележителни и странни факти от конфликта, които не са известни на широката публика.

Факти.бг представя няколко интересни факта от Втората световна война:

Най-младият военнослужещ в американските въоръжени сили е едва на 12 години. Роден през 1930 година в Тексас, Калвин Греъм отива на бойното поле през 1942 година. Как обаче американските военноморски сили са допуснали толкова младо момче да се сражава срещу силите на оста? Отговорът е прост – Греъм лъже за възрастта си.

През месец септември същата година е изпратен на борда на бойния кораб USS „Южна Дакота“. Взима участие в битката за островите Санта Крус. В средата на месец ноември е ранен от шрапнел. След това американски сили разбират на колко години е всъщност. Греъм е освободен от армията без награди и почести. През 1978 година с акт на Конгреса все пак получава военни почести, пише „Бизнес инсайдър“.

Любопитен факт е, че първата бомба, пусната от съюзническите сили в Берлин, убива единствения слон в местния зоопарк.

Уилям Патрик Хитлер – племенник на Адолф Хитлер – служи във военноморските сили на Съединените американски щати по време на Втората световна война. Роден през 1911 година в Ланкашър, Англия, племенникът на фюрера заживява в Германия, но по-късно емигрира на американска земя.

Интересно е, че Уилям Хитлер …