В обектива

Децата на Сирия живеят в постоянен „токсичен стрес”


Милиони сирийски деца живеят в състояние на постоянен „токсичен стрес”, който се дължи на продължаващата гражданска война в страната. За това алармира международната неправителствената организация „Спаси децата” в свой най-нов доклад, цитиран от Би Би Си.

Уврежданията, които войната е нанесла на цяло едно поколение деца, съвсем скоро ще станат необратими, ако не бъдат предприети незабавни мерки и не им се окаже помощ.

Стресът от войната води до редица проблеми, сред които склонност към самонараняване, нощно напикаване, опити за самоубийство и агресивно поведение, сочат данните от доклада, озаглавен „Невидими рани“, разкриващ мащабите на „ужасяващата криза в сферата на психичното здраве сред децата, блокирани в Сирия“.

Изводите, до които организацията за подпомагане на деца в нужда е достигнала и описва в своя доклад, се базират на стотици интервюта, проведени сред децата, живеещи в Сирия. Представители на „Спаси децата“ са разговаряли с повече от 450 души в седем от 14-те провинции на Сирия.

Според данните 2/3 от участвалите в проучването са загубили свой близък или са били свидетели на разрушаването на дома им.
Повече от половината деца казват, че често изпитват силна тревога и мъка.

48% от анкетираните възрастни заявяват, че са виждали деца, загубили способността си да говорят правилно и адекватно заради ужаса на войната.

Половината от интервюираните сирийски деца разкриват, че домашно насилие е вс…