В обектива

Турски дипломати поискаха закрила от Швейцария


Няколко турски граждани с дипломатически паспорти са поискали политическо убежище в Швейцария, написа вестник „Тагес-Анцайгер“.

Изданието определи новината като потенциален тест на неутралните отношения на страната с Анкара. Сред поискалите закрила е и високопоставен дипломат в Берн, който заедно със своето семейство е отказал да се прибере в родината си.

Швейцарското външно министерство все още не е излязло с коментар. Искането на закрила идва на фона на планираното посещение на турския външен министър в Швейцария.

Властите в швейцарския кантон Цюрих поискаха от федералното правителство да отмени планирания политически митинг на Мевлют Чавушоглу, който „крие риск за сигурността“.

Преди това Германия отказа на Реджеп Ердоган да проведе митинг, свързан с предстоящия референдум в южната ни съседка, което накара държавния глава да направи сравнение с нацистки практики от миналото.

Факти.бг припомня, че след опита за военен преврат през миналата година турските власти започнаха масови чистки и преследвания. В началото на тази година близо стотина турски офицери от НАТО и техните семейства поискаха убежище в Белгия….