Бизнес и Политика

София е предпочитана дестинация за чуждестранните инвеститори

Повече от половината чуждестранни инвестиции за последните 15 години са направени в София. Според данните на БНБ в периода от 2000г. до 2015г. направените инвестиции в страната са на обща стойност 23 млрд. евро, като 53% от тях са насочени към столицата.
Чуждите инвеститори са предимно от Германия и Холандия, но са регистрирани инвеститори от 77 различни държави.

Според Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции, инвеститорите се насочват към България, защото страната ни предлага редица добри условия, както и ниски коорпоративни данъци.
В София се намират едни от най-бързо развиващите се индустрии най-вече в сферата на аутсорсинга и компютърните технологии.

Данаилов подчерта, че 25% от работната сила в цялата страна се намира в София и генерира 40% от БВП, а 49% от софиянците между 25 и 64 години са завършили висше образование. В столицата живеят и работят над 25 хил. специалисти в областта на информационните технологии. Така страната ни се нарежда на трето място в света по брой ИТ специалисти на глава от населението.

Веднъж месечно Агенцията за инвестиции разпространява списък с активността в София и възможностите за инвестиция. Целта е да се създаде портфолио за инвеститорски възможности в столицата. Данаилов отново подчертава, че създаният миналата година инвеститорски клас В е изключително важен. Той е насочен към придобиване на обекти без нужда от търг и главно се отнася за малки предприя  тия до 10-15 човека, които биха искали да разширят бизнеса си.

София предлага изключителни възможности, както на предприемачи и стартъпи, така и на чуждестранни и български инвеститори.