В обектива

Втората световна влезе в реториката и на турския премиер


Турският министър-председател Бинали Йълдъръм, подобно на президента Реджеп Ердоган, направи плашещи препратки към Втората световна война.

До ключовия референдум в Турция – на който ще бъде решено дали страната ще стане президентска република – остава малко повече от месец, а дипломатическите страсти са повече от нажежени.

Между Европейския съюз и Анкара постоянно прехвърчат искри. Ердоган получи отказ да проведе политически митинг в Германия, а след това швейцарските власти забраниха политическа агитация и на външния министър Мевлют Чавушоглу. Ердоган си навлече гнева на Берлин заради препратки към нацисткото минало на страната.

Бинали Йълдъръм също направи подобно изказване. „Забраните са отражение на политическа идеология, чиито остатъци са от Втората световна война”, заяви премиерът на южната ни съседка.

„Нека тези европейски страни налагат забрани на Турция. Позорът ще е техен, не наш”, каза още Бинали Йълдъръм.

На 16 април в Турция ще се проведе референдум, който ще предначертае политическото бъдеще на страната. Конституционните промени бяха предложени по-малко от година след опита за военен преврат….