Бизнес и Политика

Токът поскъпва, ако затворят тецовете


Тецовете у нас заплашени от затваряне, ако бъдат приети нови европейски изисквания за намаляване на вредните емисии във въздуха. Възможно е и поскъпване на тока, предупредиха пред бТВ синдикати и експерти. Според експертите риск за енергетиката ни има.

Около 45% от енергията у нас се произвежда от тецовете, които няма да могат да отговорят на екоизискванията.

Енергията, която произвежда АЕЦ „Козлодуй“ е по-малко – около 36%, а делът на фотоволтаичните и вятърни централи е сравнително малък. Новите правила могат да донесат и загуба на работни места – около 30 хиляди в енергетиката, и други 120 хиляди в свързаните индустрии, като металургия, машиностроене, транспорт, циментовата индустрия.

Закриването на места в енергетиката означава значителна загуба на доходи, тъй като средната заплата в сектора доближава 2000 лева.

Притеснени за бъдещето си са миньорите от “Мини Марица-Изток“. Компанията осигурява въглища, като захранва тецове в страната. Георги Георгиев и Бисер Иванов работят в рудник 2 от години и сега не знаят ще запазят ли работните си места. От ТЕЦ Марица Изток 2 пък обявиха, че предприятието вече е инвестирало над 500 милиона лева, за да отговори на евроизискванията….