В обектива

Косовският президент: Или армия, или избори!


Косовският президент Хашим Тачи заплаши да подаде оставка и да предизвика парламентарни избори, ако депутатите не одобрят законовите промени, свързани със сигурността, предаде „Ройтерс“.

Законопроектът предвижда създаването на собствени въоръжени сили. Етническото сръбско малцинство остро се противопоставя на този план.

В момента единствената военна сила в Косово е съставена от мироопазващите сили на НАТО. Създаването на собствена армия ще бъде възможно само с промяна на конституцията, което изисква широка подкрепа от народните представители – включително и от представителите на албанското и сръбско малцинство.

Косовското правителство нареди превръщане на силите за сигурност в редовна армия още преди три години, но депутати от сръбското малцинство се зарекоха да блокират необходимите конституционни промени.

Сега има индикации, че управляващите ще се опитат да заобиколят желанието на сърбите, като подготвят изменения на вече съществуващ закон. Това ще позволи закупуването на тежки оръжия и набирането на войници.

Освен от Белград, критики към Прищина имаше и от натовските страни. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се противопостави на идеята за създаване на косовска армия. В момента в балканската страна има близо 4500 натовски военнослужещи.

„Ако депутатите не гласуват в полза на тези промени, на секундата ще подам оставка като президент. Законодателен орган, който не би гласувал за армия на собствената си държава, трябва да …