В обектива

Войната, направила САЩ суперсила


Мнозина вярват, че именно победата на Съюзниците през Втората световна война определя САЩ като световна суперсила, но това твърдение не е съвсем вярно. Определящ конфликт за преобразяването на глобалния геополитически пейзаж и изпъкването на Щатите е Испано-американската война от 1898 година. Тогава Испания понася голям удар и губи сериозна част от своето световно влияние за сметка на САЩ. Първата война, която американците водят извън пределите на своя континента ги превръща в една от Великите сили.

В дългосрочен план причината за конфликта е постепенно отслабващото влияние на Испания в колониите от Новия свят и опитите на гражданството на САЩ да увеличи достъпа си до тамошните пазари и открити ресурси.

Началото на войната идва след въстания на остров Куба и на Филипините и унищожаването на американски кораб от бунтовниците. Поводът е взрив на борда на бойния кораб „Мейн“ в пристанището на Хавана, при който загиват 260 души. Не се знае защо и как е възникнала експлозията, но американската преса описва инцидента като акт на саботаж от страна на испанците, издигайки лозунга „Помнете Мейн! Испания – в ада!“ САЩ се намесват във вътрешните борби из островите под предлога да защитят собствените си интереси във въстаналите територии.

Потъването на „Мейн“ осигурява мотив на САЩ да наложи военноморска блокада над Куба, което провокира Испания да декларира положение на война.

Последвалият конфликт излиза извън границите на острова. …