В обектива

Македония: Между войната и федерализацията


Македония се намира на прага на войната. Това се посочва в анализ на сайта „Военно обозрение”.

Македония е малка страна. Тя е частица от някога силна и независима Югославия. В наши дни обаче обстановката в страната не е такава, за да се харесва на обикновените й граждани. В Скопие от няколко месеца не могат да сформират правителство. До патовата ситуация се стигна след като управляващата партия спечели изборите. След гласуването Брюксел и Вашингтон засилиха натиска над президента на Македония Георги Иванов, за да даде мандата на опозиционера Зоран Заев, за да може последния да сформира правителство.

Заев се радва на подкрепата на албанските партии за сметка на управляващите.

Македония беше създадена като нестабилна държава от самото си начало, след разпадането на Социалистическа федеративна република Югославия. Тогава в нея беше

заложен етнически конфликт, който рано или късно ще раздели страната.

През 2001 г. в нея имаше война от малък мащаб, но за Македония тя беше сериозна. В западните райони на страната, където албанците бяха мнозинството от населението, започнаха размирици, следвайки примера на така наречената „Освободителна армия на Косово“, издигайки проекта за „Велика Албания“, само две години след бомбардировките на НАТП над Югославия.

Това припомня за портала West Voices докторът на науките от Института за европейски изследования в Сърбия Стеван Гайич.

В резултат на войната през 2001 г., се появи Охридското спора…