В обектива

Карлос Чакала на подсъдимата скамейка (ВИДЕО)


Карлос Чакала – един от най-издирваните професионални терористи в света, се изправи отново пред френски съд по обвинение в нападение с граната отпреди повече от 40 години в парижки магазин, с двама убити и 34-ма ранени, предаде ДПА.

Венецуелецът, чието истинско име е Илич Рамирес Санчес, от 23 години се намира в затвор във Франция, след като бива заловен от френски командоси в Хартум. Той излежава две доживотни присъди за смъртоносни атаки през 70-те и 80-те години.

Започналият днес в Париж нов процес е по няколко обвинения, вкл. убийство, за извършеното на 15 септември 1974 г. нападение с ръчна граната в универсален магазин в Париж. Той не се призна за виновен и окачестви процеса като „огромна манипулация на правосъдието“.

Пред съда 67-годишният Рамирес, вече с оредяла бяла коса, отказа да каже своето име, а на въпроса за възрастта отговори, че е на „17 плюс-минус 50 години“. Като професия той посочи пред съдията, че е „професионален революционер“ и отбеляза, че се чувства добре в затвора. Обвиняемият седеше в стъклена клетка, охраняван от трима полицаи.

През 70-те и 80-те години, по времето на Студената война, войнственият марксист Санчес става символ на антиимпериализма и обществен враг номер едно за западните правителства. Става прочут с акцията по вземане на заложници на министерската среща на ОПЕК във Виена през 1975 г., организирана в името на борбата на палестинците.

Медиите му присвоиха прякора Чакала, след като ед…