В обектива

Откриха кой стои зад „групата на смъртта“


„Групата на смъртта“ в социалната мрежа „Вконтакте“, която се свързва със случаи на самоубийства на млади хора в Русия, е отчела голяма скорошна активност, пише „Известия.ру“. Само за първата половина на девети март са регистрирани 12 108 влизания в играта „Син кит“.

Разследване на руското издание разкрива и предполагаемия разработчик на всичко това. „Известия.ру“ описва като главно действащо лице зад проекта програмист, известен в Интернет под псевдонима „д-р Файлов“.

Факти.бг припомня на читателите, че властите в страната водят разследване по как млади хора влизат в „общности“ и групи в социалните мрежи, в които са губят разсъдъка си.

Подобна е скорошната ситуация с 15-годишната Юлия Константинова и 16-годишната Вероника Волкова, които се самоубиха преди броени дни. Смъртта им се свърза с играта „Син кит“ (Синий кит), придобила особена популярност сред младите потребители, които са били подложени на огромно психическо натоварване. Предположенията са, че там млади хора получават определени „задачи“, които в последствие ги довеждат дори до самоубийство.