Бизнес и Политика

Всеки четвърти работодател в България търси нови служители

Наближава най-силното темпо на отваряне на нови работни места в България. Всеки четвърти работодател планира на назначи нови хора през второто тримесечие на тази година. 24% от всички 620 анкетирани смятат да добавят нови членове към екипа си в следващите три месеца.

Така се отчита 10%-но увеличение спрямо първото тримесечие на годината. 69% от работодателите не смятат да правят промени в числеността на служителите и само 4% обмислят да намалят състава.

В момента пазара на труда се радва на голям брой кандидати за работа. Въпреки това бизнесът в България все още действа предпазливо относно увеличение на персонала. Това вероятно се дължи на икономическата и политическа несигурност в страната. Друга пречка пред разрастването на бизнеса е липсата на висококвалифициран персонал.

Най-силно темпо на наемане се очаква в сектора на търговията на дребно и този на производството. Най-голям е пазара на труда в Пловдив. Там работодателите са най-оптимистични относно наемането на нова работна сила. Повечето работодатели, които са дали положителен отговор за наемането на нови хора са управители на големи фирми, в които работят над 250 човека. Само 7% от фирмите с по-малко от 10 служители смятат, че биха могли да наемат нови хора.