В обектива

Берлин: Анкара играе театър заради референдума


Турското правителство се стреми чрез своите „провокации“ срещу Европа да се представи като жертва, за да повлияе върху резултата от референдума в Турция за разширяване на президентските пълномощия, посочи днес германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер, цитиран от ДПА.

Последните критики на турската власт „са абсурдни“ и „имат само една цел – да поставят Турция в позиция на жертва, за да предизвикат движение на солидарност сред тези, които показват може би критично отношение“ към референдума на 16 април, каза Томас де Мезиер пред журналисти в Берлин.

Турският президент Реджеп Ердоган засили нападките си към Германия, най-вече след забраната в страната на няколко събрания в негова подкрепа. Той обвини Берлин в „нацистки практики“ и в понеделник отправи нададки лично към канцелар Ангела Меркел, като каза, че Германия дава убежище на активисти за кюрдската кауза и на предполагаеми пучисти, замесени в опита за преврат в Турция на 15 юли.

Тези обвинения са „неоснователни“, изтъкна германският министър на вътрешните работи.
Когато трета страна се стреми да има политическо влияние тук, това би трябвало да ни тревожи всички нас, каза Де Мезиер.

Той упрекна Турция, че „дискредитира“ Германия „чрез безотговорни сравнения с нацизма“ и се стреми „разпали вътрешнотурски конфликти при нас“.

В Германия живеят около 3 милиона турци, от които 1,4 милиона имат право на глас на…