В обектива

Мафията разширява бизнеса


Италианската организирана престъпност изглежда има незадоволим апетит към предприятия в селскостопанския сектор и хранителната промишленост, които са сред малкото браншове, отчели растеж през продължителната икономическа криза в страната, предаде ДПА.

Според специализираната прокуратура за разследване на мафията и фермерската асоциация Колдирети (Coldiretti) престъпните синдикати в страната са увеличили проникването или контрола си в бизнеса със селскостопански стоки и храни – от износа на цитрусови плодове за САЩ, до италианските пазари на едро и местните вериги супермаркети.

Доклад, представен в централата на Колдирети в Рим, оценява, че общият обем на бизнеса, към който т. нар. селскостопанска мафия проявява интерес, се е увеличил с 30 процента през 2016 г. на годишна основа до 21,8 млрд. евро (23 млрд. долара). Оценката вероятно е ниска, подчертава организацията.

Печалбите от прочутите селскостопански продукти на Италия са толкова големи, че всяка престъпна организация и понякога дори отделните кланове са се специализирали в определени области.
Най-известните престъпни кланове са си поделили бизнеса с храни, слагайки ръка върху продукти, които са символи на марката „произведено в Италия“, отбелязва Колдирети.

Прокурорът Франко Роберти припомни акцията, проведена по-рано тази година, срещу „колосалната измама“ с износа на зехтин, при която евтин зехтин от маслиново кюспе от Близкия изток е бил изнасян като най-скъпия клас „екстра върдж…