В обектива

ООН: Сирия е „килия за изтезания“


Цяла Сирия се е превърнала в „килия за изтезания“. Това заяви върховният комисар на ООН по правата на човека Зеид Раад ал Хусейн, цитиран от ДПА. Той нарече конфликта, навлизащ в седмата си година: „най-страшната катастрофа, предизвикана от човека, от времето на Втората световна война“.

„Днес в известен смисъл цялата страна се е превърнала в килия за изтезания, място, където цари див ужас и абсолютна несправедливост“, каза Хусейн по време на дебати за Сирия в Съвета на ООН по човешките права.

Конфликтът започна с изтезания – хора от службите за сигурност задържаха и измъчваха група деца в Дераа, които бяха драскали графити срещу правителството на стената на едно училище, напомни той.

По данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека най-малко 60 000 души са загинали за шест години при изтезания или поради ужасните условия в затворите на режима.

Разследващи от ООН обвиниха през февруари 2016 г. властите в Дамаск, че „ликвидират“ затворници, с твърдението, че масовата гибел на задържани е резултат от „държавна политика“.

В доклад на върховния комисариат по правата на човека се посочва, че от началото на годината силите на сирийския режим за извършили няколко нови нападения с отровния газ хлор, предаде ДПА. Използването на подобни оръжия е равнозначно на военно престъпление и е в нарушение на международните договори за забрана на химически боеприпаси, се изтъква в доклада….