В обектива

Дипломатическа безизходица за Сирия


Третият кръг от мирните преговори за Сирия в Астана приключи без успех. Участниците се споразумяха следващият да се състои на 3-4 май отново в казахстанската столица.

По-рано през деня се появиха съобщения, че въоръжената опозиция ще се присъедини към преговорите. Представител на една от групировките обече побърза да опровергае новината, че бунтовниците ще пратят делегация в Астана.

Мамун Хадж Муса от Бригадата „Сукур аш Шам“ заяви, че не се планира участие на въоръжената опозиция на преговорите, противно на твърденията на казахстанското външно министерство. По-рано днес ведомството обяви, че преговорите ще бъдат удължени и в тях все пак ще участва делегация на въоръжената опозиция, съобщи ТАСС.

Представителите на Южния и Северния фронт на въоръжената сирийска опозиция се очакваше да пристигнат в Астана тази нощ, а утре да се срещнат с експерти от страните гаранти на примирието в Сирия (Русия, Иран и Турция), съобщи говорителят на казахстанското външно министерство.

Третият кръг от мирните преговори за Сирия започна вчера в Астана, но без участието на въоръжената опозиция. Последните обявиха, че бойкотират, тъй като режимът на президента Башар Асад не спазва прекратяването на огъня, договорено през декември.