В обектива

Турция „експулсира“  холандски крави 


Асоциацията на турските месопроизводители реши да върне обратно в Холандия първокласни крави. Южните ни съседи отказват да гледат животните заради дипломатическата криза между Анкара и Амстердам, разразила се през последната седмица, пише „Хюриет дейли нюз“.

Бюлент Тунч, председател на асоциацията, заяви пред турските медии, че символична пратка с около 40 говеда от породата Холщайн-фризийска вече е била изпратена на Холандия.

Холандските крави Холщайн вече са много разпространени у нас. Но тази порода започна да създава сериозни проблеми“, каза той пред Анадолската агенция. „В бъдеще ние не искаме животински продукти от Холандия“, добави Тунч.

По думите му Турция трябва да се съсредоточи върху отглеждането на свои собствени говеда, тъй като има качествени породи.

Първата пратка е била изпратена обратно в Холандия от млекопреработвателно предприятие в Чанаккале, Западна Турция.

На 11 март холандските власти не позволиха на двама турски министри да правят предизборна агитация в страната им за предстоящия в Турция референдум за конституционни промени. В отговор Анкара реши да забрани на холандския посланик, който пътуваше извън страната, да се завърне на работа.