В обектива

Израелска канонада в Сирия


Самолети на военновъздушните сили на Израел са атакували цели в Сирия и са били обстрелвани със зенитни ракети, съобщи източник от командването, цитиран от в. „Аарец“.

Според военното комюнике самолетите са нанесли удари по няколко мишени, преди да бъдат обстрелвани със зенитни ракети. Израелската противовъздушна отбрана прехванала една от тях. Допълва се, че в нито един момент не е била застрашена безопасността на израелски граждани или на пилотите.

Вестник „Аарец“ посочва, че сирийска зенитна ракета е била свалена на север от Ерусалим. Преди това Ройтерс предаде, че израелската територия в долината на река Йордан е била обект на ракетен обстрел.

Израелската армия каза, че снощният инцидент е бил причина за воя на сирените, чут из еврейските селища на Западния бряг.

АП припомня, че през последните пет години нееднократно е съобщавано за нанасяни от Израел удари по цели в Сирия, включително по конвои с оръжия, предназначени за шиитското движение „Хизбула“ в Ливан. Но Израел никога не е потвърждавал официално подобна информация.

Израел до голяма степен е незасегнат от сирийската война и само понякога заблуден огън достига до територията му по границата, на който той обикновено не отвръща.

Според в. „Аарец“ обаче сегашният инцидент е най-сериозният между двете страни от началото на гражданската война в Сирия преди шест години….