В обектива

Турски министър към Европа: Да пускаме ли бежанците?


Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу заплаши Европа с пускането на 15 000 бежанци. Думите му идват на фона на напрежението между Анкара и няколко европейски страни.

„Имаме споразумение за реадмисия. Казвам ви, Европа, имате ли кураж? Ако искате, ще изпратим 15 000 бежанци. Не можете да контролирате игра в този регион, играейки въпреки Турция“, заяви министърът, цитиран от „Хюриет дейли нюз“.

През последните дни ескалира напрежението между ЕС и Турция, след като турски политици получиха отказа за провеждане на митинги на територията на Холандия и Германия.

Сюлейман Сойлу заяви, че това са „вътрешни дела“ на Анкара и не трябва други страни да се месят в тях – въпреки че митингите се провеждат на тяхна територия. През следващия месец ще се проведе ключов референдум в Турция, след който страната може да стане президентска република.

„Това е вътрешен въпрос. Защо се намесвате? Да не би да приехте Турция в Европейския съюз? Да не би да оказахте подкрепа на Турция в борбата срещу тероризма?“, попита риторично турският вътрешен министър.

„Играят се игри срещу Турция, които целят да предотвратят страната ни да стане силна в бъдеще“, каза още Сюлейман Сойлу. Вътрешният министър подчерта, че Турция е в най-силния си период, а това не може да бъде прието от някои.

Факти.бг припомня, че в събота холандските власти отказаха разрешение на външния министър Мевлют Чавушоглу да лети до страната, за да се с…