В обектива

Япония изстреля шпионски сателит


Япония изведе в космоса нов шпионски сателит на фона на нарастващото напрежение в региона след военните опити на Северна Корея, предаде Japan Times. Ракетата H-2A със сателит „Радар 5“ е била изстреляна от югозападната част на страната в 10:20 часа местно време.

Японската агенция за аерокосмически изследвания обяви, че това е трябвало да се случи още в сряда, но поради неблагоприятни метеорологични условия изстрелването е било отложено с два дни.

Космическата програма на Токио с разузнавателни цели видя бял свят, след като през 1998 година Северна Корея изстреля ракета, която прелетя над японска територия.

През последните месеци напрежението в региона се повиши до червено. През този месец Пхенян изстреля четири балистични ракети, които попаднаха в японската изключителна икономическа зона.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и японският премиер Шиндзо Абе се споразумяха за по-тясно стратегическо сътрудничество между двете страни на фона.

Факти.бг припомня също така, че през този месец американските въоръжени сили разположиха в Южна Корея комплекси за противоракетна отбрана „THAAD“. Наземният подвижен комплекс „THAAD“ може да прихване ракети с малък и среден обсег на действие. Обхватът на действие е 200 километра, а височината на прихващане – 150 километра. Скоростта на ракетите от американската система е 2800 м/с. Комплексът е предназначен да поразява вражеските ракети в крайната фаза на техния полет….