В обектива

Американските медии в Русия „под лупа“


Руската Държавна дума реши комисията й по информационна политика ще разследва дейността на американски медии, работещи на територията на Русия. Целта на решението е да бъде проверено дали последните работят в съответствие с местното законодателство, предаде ТАСС.

В списъка на Думата влизат Радио „Свобода“, „Гласът на Америка, Си Ен Ен и „други американски медии“. Предложението е било внесено от депутат от прокремълската партия „Единна Русия“. Константин Затулин смята, че това е добра ответна мярка срещу „репресивните“ действия в САЩ срещу руската електронна медиа Russia today (RT).

В съобщението на Думата за предстоящото парламентарно разследване се отбелязва инициативата на сенаторта Джийн Шахийн. На 14 март тя внесе законопроект, който упълномощава министерството на правосъдието на САЩ да проучи дали RT е нарушила законите.

Шахийн се позова на разузнавателни данни, според които руската английскоезична медиа е била част от кампанията на Русия в подкрепа на президентската кандидатура на Доналд Тръмп….