В обектива

НАТО: Русия не може да ни уплаши


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че алиансът не вижда непосредствена опасност от конвенционално военно нападение в района на Балтийско море, предаде ДПА.

„Ние сме разтревожени“ от действията и възможните намерения на Русия, но „е важно да не драматизираме положението“, заяви Столтенберг. По думите му алиансът вижда „почти през цялото време“ страх от тероризъм и кибератаки, но нищо не свидетелства за „конвенционално военно нападение срещу страна от НАТО и дори срещу балтийските страни“.

Столтенберг каза, че каналите за диалог между НАТО и Русия остават открити, посочва ТАСС. „Русия е нашият най-голям съсед и ние оставяме открити каналите, необходими за водене на диалог с нея“, заяви той на съвместна пресконференция с датския министър-председател Ларс Льоке Расмусен в Копенхаген.

Расмусен заяви, че двамата със Столтенберг са обсъдили действията на Русия и заплахата от тероризма в Близкия изток и Северна Африка. „Ситуацията в областта на сигурността става все по-сложна, но ние не можем да забравим предишните предизвикателства, ако се появят нови. Необходимо е активно противопоставяне на всички тях“, заяви той.