В обектива

8-те най-жестоки владетели


Да си владетел е мръсна работа, но за някои управници в историята е била и изключително кървава. Някои от тях са наистина успешни владетели, но успехът идва с цената на много кръв. Историята познава тирани, които са били по-жестоки към собствените си народи, от колкото към враговете си.

За това и във Факти.бг ви представяме 8 от най-кръвожадните владетели.

Император Калигула

Това е третият римски император, който е бил известен с ексцентричното си поведения и пословична жестокост. Той обичал да има полов контакт със сестрите си. Освен това измислял шокиращи начини за екзекуции, като премахване на тестиси, изяждане от животни или дори изпичане на живи хора.

Влад Цепеш

Принцът на Влахия не се колебаел да набива хора на кол или да ги гори живи. Той заповядва да заковат за главите им чалмите на пратеници на турския султан. По време на войната решава да набие на кол 20 000 свои противници, което шокира дори турската армия.

Атила

Владетелят на хуните проявявал безмилостна жестокост по време на походите си срещу Рим. Той избил хиляди мъже чрез прерязване на гърлото, а хиляди жени били поробвани.

Известен е случая с девицата Урсула, която била заловена от Атила, докато пътувала към поклонение, заедно с 11 000 девици. След като отказала да се омъжи за него, той заповядал да я убият, както и всички нейни спътници.

Тимур

Владял е Източна, Южна и Централна Азия през XIV в. и е извършвал немислими жестокости. След като победил османския султан…