Бизнес и Политика

Разликата в качеството на храните може да бъде спряна

Нашумелият отскоро скандал за разликата в храните в Западна и Източна Европа повдигна редица въпроси. Според диетологът Огнян Симеонов практиката с разликата в качеството на храните може да бъде спряна ако всеки от нас започне да се интересува от това какво пише на етикета.

„Зачитайки се в етикета на дадена храна, всеки сам може да прецени дали този продукт ще намира място в количката му за пазаруване отново.”, казва Симеонов. По думите му на пазара има твърде много хляб, например. Потребителите могат да избират между 15 вида, от които само няколко са направени с квас или сода. Всички други съдържат овкусители и различни агенти.

Симеонов смята, че потребителите трябва да наблегнат на екологично чистите продукти. Екологичните продукти не са биопродукти. Биопродуктите са сертифицирани като такива, а екологичните продукти се отглеждат от малки производители, без химикали и примеси.
За да ядем качествена храна трябва да четем какво съдържа даденият продукт. „Много хора не обръщат внимание на етикета, но той оказва какво точно ще консумираме. Ако това се превърне в навик на всеки от нас, много болести и инфекции биха били избегнати.”, допълва диетологът.