В обектива

Германия към Турция: Ще браним честта си!


Германия ще брани честта си в продължаващите нападки с Турция. Това заяви шефът на кабинета на Ангела Меркел Петер Алтмайер, цитиран от „Ди Велт“.

„Германия има своята чест и ще я брани. Сравненията с нацизма са неприемливи“, заяви Алтмайер. Думите му идват в отговор на сравненията на турския президент Реджеп Ердоган.

Държавният глава заяви, че в Германия са налице „нацистки практики“, визирайки отказа на властите да му разрешат провеждането на политически митинг в страната.

„Ние сме пример за демокрация през последните 60 години, който е високо ценен в международен план. За нас е важно – особено приятелските страни – да не поставят под въпрос това“, заяви Петер Алтмайер.

Въпреки разразилия се скандал шефът на кабинета на Меркел заяви, че не е разтревожен за бъдещето на споразумението за бежанците между ЕС и Анкара.

По думите на Петер Алтмайер сътрудничеството е важно и за Турция, която не може сама да се справи с този проблем. Бежанската криза в Европа е най-голямата от края на Втората световна война насам….