В обектива

Напрежение! Турция има съмнения, че Германия стои зад преврата


Турският министър на отбраната Фикри Ъшък остро разкритикува германското разузнаване заради съмненията, че Фетхуллах Гюлен стои зад опита за военен преврат през миналото лято.

Директорът на Федералната разузнавателна служба на Германия (BND) Бруно Кал заяви, че Анкара не е представила убедителни доказателства, че гюленистите са опитали да свалят Реджеп Ердоган от власт.

„Ако човек, стоящ по високите етажи на германското разузнаване, не знае кой стои зад преврата, то той е или сляп, или глух. Или пък чувства необходимост да прикрие заподозрените“, заяви турският министър, цитиран от „Хюриет дейли нюз“.

Фикри Ъшък заяви, че това повдига въпроса дали германците имат нещо общо с опита за военен пуч. „Изявления като това от германското разузнаване повдигат съмнения за Германия, или ни карат да се питаме дали Германия не стои зад преврата“, каза министърът на отбраната.

След опита за метеж в Турция през месец юли 2016 година в страната бе обявено извънредно положение. Анкара започна масови чистки на всички нива в държавата, преследвайки членове на организацията „Фето“. Турските власти са категорични, че живеещият в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен е организирал преврата, потушен в ранните часове на 16 юли.

Напрежението между Турция и Германия се изостри и заради отказа на германските власти да разрешат на Реджеп Ердоган провеждането на политически митинг. Турският президент заговори за „нацистки практики“, ко…