В обектива

Турски войници избягаха в скандинавска страна


Норвежката имиграционна служба одобри молбите за убежище на четирима турски военнослужещи и едно военно аташе, предаде местното издание „Верденс ганг“.

Турските медии пишат, че военните не са изпълнили заповедта да се завърнат в родината си след опита за военен преврат в средата на миналата година.

Анкара обвини живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен за организирането на пуча и започва масово преследване на гюленисти, включително и във военните структури. Турски военнослужещи, работещи в натовските щабове в Европа, също попаднаха под ударите на закона.

Адвокат на турските военни в Норвегия потвърди, че властите са дали разрешение те да останат на норвежка земя. Турците се страхуват, че ако се върнат в страната, ще бъдат арестувани.

Политически коментатори изразиха мнение, че ако други европейски страни последват примера на Норвегия, която е и съюзник на Турция в НАТО, то това може да влоши още повече дипломатическите отношения.

Турция обвини няколко европейски страни, че подкрепят терористи, осигурявайки им закрила. Европа, от своя страна, разкритикува Анкара за чистките и погазването на човешките права.

Стотици турски военни поискаха подслон в Германия и Холандия. Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш заяви, че е „неприемливо“ метежници и техните семейства да бъдат закриляни от европейски страни….