Интериор

Кухненски гръб с цветя – характеристики, видове, материали

Кухненският гръб играе важна роля в цялостната визия на кухнята и неговият избор е важна част от дизайна на стаята. Един от най-предпочитаните видове кухненски гръб напоследък е този с флорални мотиви и точно на тях ще обърнем внимание в тази статия. Цветята в кухнята винаги изглеждат красиво, оригинално и пасват на всеки интериорен стил, стига да бъдат избрани в правилния размер, форма и вид.

Характеристики на дизайна

Както вече споменахме, визията на кухненския гръб до голяма степен определя външния вид на кухнята като цяло, така че дизайнерите му обръщат особено внимание.

Кухненските гърбове могат да бъдат разделени според техния дизайн в следните групи:

  • Неутрални
  • Контрастни
  • Декоративни
  • Фини

kuhnenski-grab-s-tsvetq-harakteristiki-vidove-materiali-2g

Всички тези групи имат свои собствени характеристики на дизайна, които ще обобщим, за да добиете представа, коя от групите е най-подходяща за вашата кухня.

  1. Първата група се слива с фона, без да привлича особено внимание. Обикновено е в неутрален цвят, близо до цвета на стените.
  2. Втората група идентифицира зоната за работа, обикновено е в по-наситен цвят, отколкото цвета на самите стени. Например, бежови стени комбинирани с кафяв кухненски гръб.
  3. Третата група се проектира така, че да се съсредоточи върху зоната за готвене. Този ефект може да се постигнете по различни начини, най-често с помощта на цветен акцент.
  4. В четвъртата група са включени изключителни интериорни решения, като най-често кухненските престилки тук са по-скоро декоративни елементи, които са с нестандартен, понякога релефен дизайн.

kuhnenski-grab-s-tsvetq-harakteristiki-vidove-materiali-grupa-1

ГРУПА 1

kuhnenski-grab-s-tsvetq-harakteristiki-vidove-materiali-grupa-3

ГРУПА 3

kuhnenski-grab-s-tsvetq-harakteristiki-vidove-materiali-grupa-2

ГРУПА 2

kuhnenski-grab-s-tsvetq-harakteristiki-vidove-materiali-grupa-4

ГРУПА 4

Видове материали за кухня с престилка от цветя

Най-важното свойство на материала, от който се изработват кухненските гърбове е неговата устойчивост на високи нива на влажност, висока температура, както и възможността за лесно почистване с малко усилия. Повечето материали, които се използват отговарят на тези изисквания, но не всички от тях могат да бъдат използвани за създаване на оригинален кухненски гръб с цветя. Ето и някои от най-подходящите материали :

  • Стенни панели

Стенните панели изработени от MDF и покрити с фолио са много подходящи за случая.  Те са сравнително евтини, предлагат прост и бърз монтаж и покриват всички изисквания за издръжливост и стабилност. Може би това е най-бързият начин да се сдобиете с кухненски гръб с флорални мотиви.

kuhnenski-grab-s-tsvetq-harakteristiki-vidove-materiali-1g

  • Керамични плочки

Керамичните плочки с изображение на цветя и растителни орнаменти са налични в разнообразна гама от цветове и размери. Имайте предвид, че плочките с големи размери са по-подходящи за големи кухни. Размерите на цветята също могат да варират от много малки, единични бройки или аранжирани в букети до големи – в цял ръст.

kuhnenski-grab-s-tsvetq-harakteristiki-vidove-materiali-material-2

  • Мозайка

Някои от най-интересните и в същото време най-скъпите кухненски гърбове с цветя са изработени от мозайка. Те изглеждат много впечатляващо и често се превръщат във фокусна точка на кухнята. Мозайката може да бъде авторска, като в такъв случай цената й е сравнима с цената на картина, а може да бъде и масово произведена в завода, където цената е значително по-ниска.

  • Стъкло

Стъклото осигурява най-интересните възможности. Закаленото стъкло, което се използва за производство на кухненски гърбове е отличен материал от гледна точка на експлоатационни характеристики, но основното му предимство е прозрачността. Панелите от стъкло могат да покажат всяко изображение, което пожелаете, като неговата трайност и наситеност ще са много високи и издръжливи във времето, благодарение на факта, че то е затворено зад стъклото.

Кухненските престилки изработени от стъкло с цветя имат изключително привлекателен външен вид и отлични характеристики. Хубавото е, че зад стъклото може да сложите всичко – от принтове до ръчно изработени изображения.

kuhnenski-grab-s-tsvetq-harakteristiki-vidove-materiali-material-4

  • Стъкло с директен печат

Печатът на изображението с цветя директно върху стъклото има много предимства. Изображението се нанася чрез отпечатване върху стъклото, а страната, върху която е покритието се явява тази, която се опира в стената, като по този начин изображението е напълно защитено. Наситеността на цветовете в случая е невероятна, а крайният резултат е наистина задоволителен. Принтираното стъкло има специални системи за закрепване към стената, така че е препоръчително такъв кухненски гръб да се монтира от специалисти.

Прочети още : Защо и къде да използваме принтирано стъкло у дома

kuhnenski-grab-s-tsvetq-harakteristiki-vidove-materiali-material5

Избор на цветя за кухненски гръб

Разнообразието от цветя е огромно, но някои от тях са по-предпочитани пред други що се отнася до изображенията върху кухненския гръб. Жените често избират образите на рози и лалета, при мъжете често предпочитани са маргаритки и макове.

Напоследък, все по-популярна е лавандулата и по-конкретно образа на лавандулови полета. Също така, предпочитания се наблюдават и към изящните орхидеи – големите цветя имат уникална и елегантна форма. Помислете само как интериорните стилове съответстват на тези растения и избора ви ще стане много по-лесен. А сега дойде ред на примерите…