В обектива

Турция: Тръмп ни разбира по-добре от Обама


Администрацията на президента Доналд Тръмп разбира Турция по-добре от предишната американска администрация, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който е на посещение в САЩ, предаде Анадолската агенция.

Той изтъкна, че администрацията на Тръмп по-добре осъзнава значението на наличието на една приятелска и съюзническа Турция, отколкото екипът на Барак Обама.

Чавушоглу, който говори снощи на проява в Ню Джърси във връзка с предстоящия идния месец референдум за конституционни промени в Турция, посочи, че Анкара още веднъж е повдигнала въпроса, свързан с искането за екстрадиция на живеещия в щата Пенсилвания мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен.

Според турските власти мрежата на Гюлен стои зад опита за преврат в Турция през юли. Турция очаква администрацията на Тръмп да направи стъпки в тази насока, каза Чавушоглу. Във връзка с референдума за въвеждане на президентска система на управление в Турция външният министър изтъкна, че турският народ има нужда от тази система и това ще бъде една добра гаранция за Турция за в бъдеще.

Независимо от това кой ще дойде на власт, администрацията ще бъде силна, ще има по-малко бюрокрация, няма да има коалиции и ще има по-силна демокрация, каза още Чавушоглу….