В обектива

Сръбски военен експерт: София да внимава!


Ако някой е достатъчно луд, за да даде въздушното си пространство на трета страна – желаеща да атакува Сърбия, то трябва да внимава. Имаме ракети, които могат да достигнат всеки голям град в региона.

Това заяви военният наблюдател и експерт Мирослав Лазански пред Sputnik Serbia. Думите му обобщават неотдавнашното военно изложение в Абу Даби, на което сърбите се похвалиха с модерни оръжия.

Анализаторът посочва, че Белград е направил сериозна крачка, за да се превърне в най-големия производител на оръжие в Югоизточна Европа. Сърбите предлагат широка гама от бойно снаряжение за потенциални купувачи.

„Това означава, че сръбският военнопромишлен комплекс отново е на краката си след натовските бомбардировки“, заяви Мирослав Лазански. Той изрази надежда, че в региона няма да се стигне до военен конфликт. Все пак посочи:

„Ако някой е достатъчно луд да предостави въздушното си пространство на трета страна (както направи България през 1999), която желае да ни атакува, трябва да знае следното – ние разполагаме с ракети, които могат да ударят всички стратегически градове в региона“.

Той визира ракетите земя-земя „Шумадия“, които могат да ударят цели на разстояние от 300 километра. Те приковаха вниманието по време на изложението в Абу Даби.

Ракетите „Шумадия“ са предназначени за поразяване на стратегически съоръжения като военни бази, летища, пристанища и важни транспортни възли. Термобаричното оръжие е с голяма…