В обектива

Всяка атака на ВВС на САЩ убива цивилни граждани


Британското издание The Guardian разкритикува действията на международната коалиция и на първо място на американските военни. През последните седмици на практика всяка атака на американските ВВС е водела до масова гибел на цивилни граждани. Журналисти на вестника пишат, че американските военни преследват Ислямска държава (ИД), но ракетите им попадат или в лагери за бежанци, или в препълнени джамии.

Междувременно в западната част на Мосул бойните действия са подновени. Иракската армия е предприела нова атака срещу терористите от ИД. Настъплението на коалиционните сили е довело до значителни загуби сред редиците на иракската армия и до мащабна хуманитарна катастрофа. Вече и най-големите оптимисти не вярват, че Мосул ще бъде освободен в рамките на 2017 г.

Ситуацията в иракския град няма нищо общо с това, което се случи в Алепо. В Сирия имаше хуманитарни коридори, а бунтовниците е можело „доброволно” да напуснат града. Докато в Ирак коалиционните сили нанасят удар след удар. В резултат в Мосул само за последния месец са загинали 4000 души и 22 000 са били ранени….