Бизнес и Политика

50% от IT специалистите в България обмислят емиграция

През последното десетилетие ИТ секторът в България се увеличи драстично, а заетостта достигна 70 000 души. Притеснителен е фактът, че повече от половината специалисти в областта искат да напуснат страната.

Средната заплата е 2800 лв., но въпреки това секторът страда от недостиг на кадри. Пламен Димитров, лидер на КНСБ, отбеляза, че въпреки добрите условия в страната, много от специалистите имат нагласи за емиграция.
Георги Билюков, председател на Национален браншов съюз (НБС), родителите трябва да насочват децата си към тази професия още в ранна детска възраст и за тази цел трябва да бъде променена образователната система.

КНСБ проведе проучване по темата, което показва, че най-големите проблеми в бранша са нерегламентираното работно време и неравномерното разпределяне на задачите. 63% от участниците в анкетата споделят, че биха работили извън София, ако работната заплата се запази на същите нива и ако условията, характерни за този вид дейност, бъдат запазени.

Повече от 50% споделят, че са удовлетворени от работното си място, а напълно неудовлетворени са само 1,7%. 7,7% отговарят, че са удовлетворени, но биха променили някои неща.
Като сериозен проблем се посочва и лошо уредените отворени офис пространства. 33% от анкетираните смятат, че работната обстановка ги изморява.

КНСБ смята, че за да се намали желанието за емиграция на ИТ специалистите трябва да бъдат предложени мерки, които да намалят стреса и напрежението и като цяло да подобрят условията на труд.