В обектива

В Турция: ДПС загуби монопола над българските турци


ДПС изгуби монопола върху гласовете на турците. Това коментира турското издание „Хаберлер“ по отношение на проведените парламентарни избори в България.

Медиите в южната ни съседка обърнаха внимание на вота, като акценти в повечето издания бяха пречките пред гласоподавателите от Турция и антитурските настроения.

Турските медии посочват, че изборите се печелят от ГЕРБ, а втора политическа сила са социалистите. Изданията пишат, че монополът на ДПС над гласовете на българските турци се е пропукал.

Партията, която беше трета политическа сила, сега се нарежда на четвърто място след „Обединени патриоти“. „Хюриет“ пък коментира „политиката на пречки и затруднения“, визирайки намаляването броя на секциите в Турция.

Анадолската агенция посочва, че дългите опашки пред изборните секции са предизвикани заради нареждането на ЦИК за попълване на декларациите на кирилица.

Вестник „Милийет“ пише, че съперникът на ДПС за гласовете на българските турци – ДОСТ, не успява да прескочи бариерата от 4%. Пред партията, която участва за първи път на парламентарни избори, са били поставени много пречки, пише вестникът.

Кризисни моменти в българските избори видя изданието „Сьозджю“, което припомни дипломатическите стрели между Румен Радев и Реджеп Ердоган. В статията акцент бяха и действията българо-турската граница в дните преди вота и повишилото се напрежение.

Медиите в Турция посочват, че консултациите …