В обектива

ЕС и САЩ осъдиха арестите в Русия (СНИМКИ)


ЕС призова властите в Русия незабавно да освободят мирните демонстранти, арестувани при протестите против корупцията в страната, предаде корспондентът на БНР в Брюксел.

Полицейската намеса осуети упражняването на основни права на изразяване, сдружаване и мирни протести. Тези права са залегнали в руската конституция, припомня говорител на върховния представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини.

Брюксел поиска от Москва да спазва международно поетите си ангажименти в рамките на Съвета на Европа и ОССЕ относно гражданските права.

Във Вашингтон определиха събитията в Русия като „обида срещу демокрацията“. Държавният департамент на САЩ остро осъди арестите на стотици протестиращи, предаде „Фокс нюз“. Арестите на мирни протестиращи, наблюдатели на човешките права и журналисти са обида срещу основните демократични ценности, каза говорителят на Държавния департамент Марк Тонър.

Повече от 7000 души участваха в протеста в Москва по данни на полицията. Органите на реда съобщиха, че в столицата са арестувани около 500 души, но според неправителствена организация задържаните са най-малко 930. Сред тях е и опозиционерът и кандидат за президент Алексей Навални, организатор на протеста.

В Санкт Петербург числото на протестиращите е 4000 души. Арестувани са 130 демонстранти….