В обектива

Топ 6: Немислимите лидери


Пътят към властта може да бъде доста тежък. Има владетели с доста добри постижения, които са преминали през невероятни трагедии и бедност, за да стигнат до върхови позиции.

За това от Факти.бг ви предлагаме 6-ма владетели и държавни лидери, които са стигнали до властта по изключително неочакван начин.

Император Клавдий

Клавдий никога не е бил считан за годен да стане император. Счита се, че е имал говорен дефект и проблеми с ходенето. Въпреки това имал късмета да е доведен внук на Октавиан Август. Клавдий като по чудо преживял едни от най-тежките моменти в историята. При своето управление император Тиберий заповядал смъртта на снахата и племенниците на Клавдий. Счита се, че той е заповядал и убийството на брат му Германик. Клавдий е женен за доведената сестра на консула Сеан. Когато Тиберий започва чистката и избива всички близки на Сеан. Клавдий оцелява и тогава. Служи при племенника си император Калигула. Калигула бил известен с това, че когато се ядоса на някой, най-често го убива. Имало е момент, в който Клавдий бил прогонен от него, но все пак племенника му решил да не го убива.

След убийството на Калигула последвал опит за възстановяване на републиката. Клавдий имал невероятния късмет да е първият член на императорското семейство, открит от преторианците, за които било важно да въздигнат нов император, който и да е той, защото така запазвали поста си. Така Клавдий от нищото бил издигнат за нов император на Рим. При управлението си той се утвърждава като …