В обектива

Ердоган: Ататюрк би гласувал като мен


Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че ако беше жив, Мустафа Кемал Ататюрк би гласувал като него – „за“ предложените конституционни промени на референдума. Думите на държавния глава идват в отговор на публикация на германския вестник „Билд“. В нея се казва, че бащата на турската република категорично би бил против.

„Напротив – Ататюрк щеше да каже „да“. На какви основания вие твърдите обратното? Да не би да сте чели мемоарите му?“, заяви Реджеп Ердоган.

На 16 април в Турция ще се проведе референдум, на който гражданите на страната трябва да кажат дали са съгласни с конституционните промени, които ще направят Турция президентска република. Много западни страни и опозиционни на Ердоган партии изразиха опасения, че цялата власт ще бъде в ръцете не Ердоган, което ще подкопае демокрацията.

По време на своето управление Ердоган често е бил критикуван, че показва секуларистките принципи, заложени от Ататюрк при създаването на турската държава. Ататюрк категорично е отстоявал тезата, че политиците трябва да действат независимо от религията.

Ердоган си навлече гнева на германските власти, след като направи препратки към нацисткото минало на страната. Причина за думите му бе отказът на Германия да му позволи провеждането на политически митинги преди референдума….