Бизнес и Политика

И бизнесът против поскъпването на тока

Изразяваме нашето категорично несъгласие с предвиденото увеличение на цена „Задължения към обществото“. Бихме окачествили подобна мярка като „най-мързеливото“ решение за сектор електроенергетика. Смятаме, че резервите и буферите в сектора са достатъчна предпоставка за прогреса към пазарни отношения, което към настоящия момент не се осъществява. Не намираме логика в необходимостта от увеличение на ценообразуващите елементи за високоефективното комбинирано производство, най-вече с оглед края на отоплителния сезон.

Това се посочва в декларация на работодателските организации до Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Асоциацията на индустриалния капитал в България, обединяваща най-големите бизнес и работодателски организации у нас – АИКБ, БСК, БТПП И КРИБ, изпрати писмено възражение до КЕВР срещу предстоящото увеличение на цена „Задължение към обществото“, която води до оскъпяване и на крайната цена на тока. Писмото е адресирано до шефа на енергийния регулатор, Иван Иванов.

В документа се посочва, че през първите месеци на 2017 г. държавната енергетика функционираше в условията на несигурност и непредвидимост, което изложи всички участници в системата на риск и изпитания. Форс мажорните обстоятелства доведоха до необходимост от извънредни мерки, които да гарантират сигурността на доставките и вътрешното потребление. Посочените трудности, както и липсата на прозрачност на пазара на балансираща енергия доведоха до съмнения …