В обектива

Германия казва сбогом на „Инджирлик“?


Германското правителство разполага с осем алтернативни военни бази, където да изпрати военнослужещите си за сметка на турската „Инджирлик“, съобщи „Ди Велт“.

Потенциалните опции на немците включват локации в няколко страни, сред които Кувейт, Йордания и Кипър.

„Прегледът на алтернативните на „Инджирлик“ бази показва, че от военна гледна точна, бази в Йордания, Кувейт и Кипър са на разположение“, се казва в доклада на правителството.

Все още не са започнати конкретни разговори за дислоцирането на немските войници и оборудване. В парламента обаче политически сили – предимно в ляво – искат въоръжените сили да имат опции, особено на влошените отношения с Анкара.

Напрежението се повиши, след като Реджеп Ердоган направи препратки към нацисткото минало на Германия. Думите му бяха в отговор на отказа на местните властите да му позволят провеждане на политически митинг преди референдума.

За капак в Турция беше арестуван германски журналист, а Берлин обвини турските служби в шпионаж.

Факти.бг припомня, че в началото на тази година говорителят на турското президентство заяви, че Турция имат право да затвори базата „Инджирлик“, намираща се в южната провинция Адана.

Турските въоръжени сили поставиха под съмнение необходимостта да предоставят за ползване своята база „Инджирлик“ на американските военновъздушни сили и коалиционните им партньори. Причина за реториката бе операцията на турс…