В обектива

Кражба за милиони рубли в Ермитажа? (ВИДЕО И СНИМКИ)


Заместник-директорът на Ермитажа в Санкт Петербург беше поставен под домашен арест. Михаил Новиков е заподозрян в отклоняване на средства от строежа на нова сграда на известния музей, предаде ТАСС.

Новиков, който отговарял за проекта, „беше арестуван на 28 март в Москва и поставен под домашен арест до 23 май за периода на разследването“, съобщи Московският районен съд. Магистратите не уточняват за какви точно обвинения става въпрос.

Руски медии цитират източници в разузнавателните служби, според които арестът е свързан с отклоняване на държавни средства в особено големи мащабии. Парите са били предназначени за строежа на сграда за опазване на творбите в музея.

През 2015 г. Ермитажът сключи договор за 3,7 милиарда рубли (около 61 милиона евро) със строителна фирма, по чиято сметка бяха преведени авансово 1 милиард рубли. Работата обаче не е била извършена в срок, съобщи в. „Комерсант“.

Ермитажът отказа да коментира случая, заявявайки, че ситуацията не е напълно ясна.

Това не е първият случай, при който строителни дейности, свързани с известния руски музей, се оказват в центъра на скандали. През 2013 г. бяха извършени обиски във връзка с разследване за отклоняване на над 1 милион евро, предназначени за ремонт на едно крило на музея.

Ермитажът е създаден през 1764 г. от руската императрица Екатерина Втора. Това е музеят с най-голям брой експонати в целия свят. Над 60 000 обекта са достъпни за обществеността, а близо 3 милиона дру…