В обектива

НАТО и Русия остават разделени за Украйна


НАТО и Русия запазват ясните си противоречия по отношение на въпроса с Украйна. Това съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Диалогът не е лек, но целим да го запазим, добави той.

Столтенберг отчете като напредък, че двете страни са обменили информация за предприемани от тях действия във военната област. Русия е съобщила за разполагането на три нови дивизии по югозападния си фланг, а алиансът е предоставил данни за разгръщането си на изток.

По неговите думи наблюдателите на ОССЕ обаче не получават възможност да работят в Източна Украйна, а понякога дори попадат под обстрел. Няма да признаем незаконното анексиране на Крим, каза за пореден път Столтенберг.

Прекратяването на огъня в Източна Украйна не се спазва, засега остава само на хартия. Най-добрият начин е осигуряването на достъп на международни наблюдатели. Не виждам никакъв друг път за постигането на мирно решение, коментира още генералният секретар.

Столтенберг съобщи, че на утрешната си среща външните министри от пакта ще обсъдят струпването на военни сили от страна на Русия в Европа и на други места, отбранителните разходи на НАТО, борбата с тероризма.