Бизнес и Политика

България сред първенците по висока норма на печалба


Българският бизнес реализира една от най-високата норма на печалба в Европа като дава едни от най-ниските заплати в Европейския съюз, сочи анализ на КНСБ. По данни на конфедерацията един служител в бранша „Производство на облекло” печели 276 EUR на месец. За сравнение негов колега в Испания взема 1606 EUR. Най-очебийна е разликата в заплащането във „Фармацията”. Българинът получава 536 EUR, а испанецът – 3480 EUR.

ОТ КНСБ обръщат внимание и на развитието на БВП на глава от населението. През 2003 г. е достигнато равнището от 1990 г. като за периода 1990-2016 г. е отчетен ръст от 47.6%. За същия период средната и реалната минимална работни заплати са отчели едва 5%-6% повишение.

Ако се сравним с другите държави в региона, то единствено в Албания минималната заплата е по-ниска. В Сърбия например средното месечно възнаграждение е с 30% по-високо, а минимално – с 50%. В Румъния процентите са съответно 40% и 30% по-високи.

Според представители на КНСБ е необходимо политиците ни да заявят на европейско ниво исканията на индустрията. Планът „Юнкер” за момента работи само при малките и средни предприятия. Не може да се каже, че е успешно приложен в секторите индустрия и инфраструктура.

Работодателите са на мнение, че проблемът със заплащането се дължи най-вече на компаниите, които са в сивия сектор….