В обектива

Лекари извършиха уникална трансплантация


Уникална по рода си хирургическа интервенция беше направена на Балканите. В Университетската детска клиника в сръбската столица Белград бе извършена първата трансплантация на матка между еднояйчни близначки в света, съобщи агенция „Танюг“.

Интервенцията е първата трансплантация на матка в Сърбия, посочва изданието. Става въпрос за две 37-годишни еднояйчни близначки, едната от които имала матка, а другата – не. Сестрата донор има три деца и решила да помогне на близначката си, която е родена без матка.

Хирургическата операция, уникална по рода си, е продължила повече от десет часа. Предимството на такива трансплантации, каквито досега не са правени в света, е, че сестрите няма да бъдат подложени на никакви имуносупресивни терапии, на каквито се подлагат пациентите, които получават орган, за да не го отхвърлят.

Операцията е била извършена от екип чуждестранни лекари от Гьотеборг, Харвард, както и от Израел, които имат опит в такива интервенции, както и екип лекари от Университетската детска клиника в Белград.

Милан Миленкович, член на екипа от Университетската болница в Гьотеборг, каза, че преди интервенцията е извършено ин витро оплождане, замразени са 13 ембриона и първият ембриотрансфер на пациентката с присадена матка ще бъде извършен шест месеца след операцията.

Медиците посочиха, че общото състояние на двете близначки е добро. Те добавиха, че преди десет години подобна намеса е била немислима в медицинските среди, пише сръбското електронно издание…