В обектива

Статутът на европейци не може да е разменна монета в Брекзит


ЕС и Великобритания не трябва да използват своите граждани като заложници в преговорите за Брекзита. Това каза заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс, цитиран от Би Би Си.

Уреждането на статута на британците в страните от ЕС и на гражданите на другите страни от ЕС, живеещи в кралството, ще бъде приоритет още в ранния етап на преговорите, каза Тимерманс по време на посещение в Мадрид.

Тези хора не трябва да пострадат заради Брекзита, подчерта заместник-председателят на ЕК и добави че, никой не би искал да бъдат използвани като разменна монета – никой, нито от британска, нито от европейска страна.

Заместник-председателят на Еврокомисията посочи още, че проблемите на сигурността също не следва да бъдат използвани като средство за изнудване. Някои хора видяха в британското писмо, което задейства процедурата за излизане от ЕС – намек, че Лондон заплашва да сложи край на сътрудничеството със съюза в сферата на сигурността, ако не си осигури добро споразумение за „развода“с Брюксел.

Според Тимерманс обаче „не можеш да шантажираш някого със собствените си екзистенциални изисквания. Тук наистина няма реална възможност за шантаж, защото сигурността на Обединеното кралство, дори и ако то не е част от ЕС, си остава екзистенциално изискване за Лондон“….